top of page

Meer over energielabels woningen (NTA8800)

Vanaf 1 januari 2021 kan een energielabel alleen nog worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur die je woning komt bezoeken en opnemen. Als je jouw huis verkoopt of verhuurt, dan moet je aan de koper of huurder het energielabel van jouw woning tonen. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel is. De normering loopt van A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare. De NTA 8800 is sinds 2021de nieuwe rekenmethode voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw en je nieuwe energielabel moet volgens deze nieuwe rekenmethode worden opgesteld.  Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Anker 1
Anker 2
Anker 3
Anker 4
Anker 5
Anker 6

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel heeft diverse voordelen: Kopers of huurders zien direct of een woning zuinig is. Is een woning niet zo zuinig? Dan weet je direct hoe je er voor kan zorgen om meer comfort te krijgen en een lager energieverbruik. Een energielabel kan positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een huis. Heeft een huis een groen label (A of B)? Dan kan het de verkoop of verhuur van een woning een stuk versnellen. Sommige mensen willen toch graag een energiezuinige woning, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. 'Een zuinig huis? Met het energielabel zie je het zo'. Met deze slogan probeerde de overheid burgers duidelijk te maken dat vanaf 1 januari 2008 een energielabel verplicht is bij de verkoop van een woning. In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit was een inschatting, een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Wil je als eigenaar je huis verkopen of verhuren? Dan moet je het voorlopige, indicatieve energielabel omzetten in een definitief energielabel, ook wel een geldig geregistreerd energielabel genoemd. De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is per 1 januari 2021 veranderd. De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider en (helaas) duurder is geworden. Sinds 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam en gecertificeerd energieadviseur.

Is een energielabel verplicht?

Ja, vanaf 1 januari 2021 is een energie label verplicht als jij je woning wilt verkopen of verhuren. Dit geldt niet bij een beschermd monument of bij een fabriekshal.

Waarom een energielabel?

Met het energielabel kun je zien of je woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A-label zijn de meest duurzame en zuinige woningen. De minst zuinige woningen krijgen een G-label. Op het energielabel staat ook welke maatregelen in je woning mogelijk zijn om je huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan het isoleren van je dak ,plaatsing van isolerend glas, het isoleren van je gevel, vloer of plaatsen van zonnepanelen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

In 2015 hebben alle huishoudens een voorlopig energielabel ontvangen. Het was gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen kwamen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. In de praktijk kan je woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Alleen een gecertificeerd vakbekwaam energieadviseur kan dit label bezorgen.

Hoe kan ik een verplicht energielabel aanvragen & waar kan ik zien of mijn woning al een energielabel heeft?

Bij verkoop van je woning of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label omzetten in een definitief label. Sinds 1 januari 2021 maak je daarvoor een afspraak met een gecertificeerd energieadviseur die het huis bekijkt, opneemt, meet en een energielabel opmaakt. Wil je weten of er een geldig energielabel geregistreerd is op jouw adres? Of benieuwd naar je voorlopige energielabel? Kijk op: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Hoe energiezuinig is jouw woning?

Aan het definitieve energielabel kun je zien hoe energiezuinig de woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen.

Voor welke woningen en gebouwen is géén energielabel nodig?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Voor beschermde monumenten, woonboten, gebouwen voor religieuze activiteiten en alleenstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50 m² is geen energielabel nodig. Evenmin voor (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, recreatiewoningen, schuren of garages.

Wat betekent het nieuwe energielabel voor jou?

Het energielabel is meer gedetailleerd geworden dan voorheen. Voorheen kon je als eigenaar nog zelf online een aantal kenmerken doorgeven, waarna het label op afstand werd vastgesteld. Sinds 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Op basis van dit bezoek wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeurig en is het mogelijk om verbeteringen op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Anker 7
Anker 8
Anker 9
Anker 10
bottom of page